Zandstal voor ultiem koe- én boercomfort

Veehouder Martin Kino uit Alveringem investeerde in 2015 in een zandstal voor zijn zestig melkkoeien. Hij deed dit op aanraden van Goderis CowCompany, voor een optimaal diercomfort, wat leidt tot hogere producties. Ook de boer zelf vaart hier wel bij, want het vernieuwende stalconcept is nauwelijks arbeidsintensiever dan de gangbare alternatieven.

Nieuw concept

“Mijn vorige stal was bijna negentig jaar oud en was dringend aan vervanging toe. De dieren zaten krap in de stroput en er waren nogal wat uierontstekingen. Daarom schakelde ik de hulp van Marc Goderis in, die mij als dierenarts met zijn jarenlange ervaring kon overtuigen van de vele voordelen van een zandstal”, begint Martin Kino.

Zo’n zandstal zie je nog niet vaak bij Belgische landbouwbedrijven. Vakdierenarts rund Marc Goderis van Goderis CowCompany leerde dit nieuwe concept kennen tijdens zijn jaarlijkse bijscholing in Amerika. “Het grote voordeel van zand is het comfort voor de dieren. De klauw- en uiergezondheid verbeteren en bovenal liggen de koeien hier langer in neer, waardoor de melkproductie aanzienlijk stijgt. Eén uur langer liggen, betekent 1,5 liter meer melk”, stelt hij.

Cijfers die Martin graag bevestigt. “Het zand ondersteunt de koeien, waardoor ze langer liggen en slapen. Op drie jaar tijd is de melkproductie gestegen van 7.000 liter naar maar liefst 10.000 liter per koe per jaar. Het aantal mastitisgevallen is dan weer drastisch gedaald. In de stroput had ik vroeger celgetallen van 280 tot 350, nu is dat nog maar gemiddeld 150, waar ik heel tevreden mee ben. Kwetsuren aan de poten zijn er ook niet meer. De klauwen zijn proper en doordat er altijd wat zand op het beton ligt, glijden de dieren niet uit.”

Niet arbeidsintensiever

Toch was niet iedereen meteen overtuigd van dit innovatieve stalconcept. Met name de bouwfirma’s stonden hier oorspronkelijk wat wantrouwig tegenover, door de benodigde ruimte. “We kozen voor een tweerijige stal met een loopgang van 4 meter breed en ligbedden van 3,25 meter breed. Langs de zijkanten, maar ook middenin de stal staan waterbakken, waar de koeien langs beide kanten bij kunnen. Tot slot kozen we ook voor 0,75 meter eetruimte per koe, wat allemaal ruimer bemeten is dan in de traditionele stallen”, zegt Marc.

Dit dus allemaal voor een optimaal koecomfort, maar hoe zit het met het werk voor de boer? “Van zand wordt dikwijls gezegd dat dit arbeidsintensief is, omdat je dit in tegenstelling tot matten dikwijls moet vervangen”, weet de dierenarts. “Onterecht, want je kan dit zodanig mechaniseren dat er niet veel werk aan te pas komt. Een mestschuif passeert hier om de twee uur om de grond schoon te schrapen en de mest in een put te storten, waardoor de grond altijd proper is.”

“Er was een goeie samenwerking tussen Marc en ik. We hebben dit samen bestudeerd en besproken, maar in alle eerlijkheid heb ik vooral zijn ideeën gevolgd, want ik heb alle vertrouwen in hem. Ik heb in dit nieuwe concept geloofd en ik ben zeker niet ontgoocheld, integendeel. Ik zou niks anders meer willen!”, besluit Martin.

 

Meer weten over dit stalconcept? Contacteer Marc Goderis!

2018-10-10T15:29:49+00:00