Waarom klauwverzorging specialistenwerk is

“Cows, like women, love to walk on high heels.” Het is een van de vele oneliners van de Amerikaanse klauwverzorgingsspecialist Karl Burgi. De gelijkenis met de menselijke pedicure ligt voor de hand, maar hij vergelijkt de klauwverzorging ook met het kappersvak. In ieder geval is dit specialistenwerk, waarvoor kennis, ervaring en de juiste tools nodig zijn. 

Geleerd van de beste

Karl Burgi (foto) wordt internationaal aanzien als een autoriteit in de klauwverzorging. De Zwitser week destijds uit naar Noord-Amerika om daar als herd manager aan de slag te gaan in de mega farms. Daar deed hij ook ervaring op als klauwverzorger, tot hij met Save Cows zijn eigen lijn van verzorgingsboxen en -tools ontwikkelde en zich associeerde aan de universiteit van Wisconsin. Vandaag runt hij zelfs zijn eigen Hoof Trimming Institute, waarmee hij nu de wereld rondreist voor trainingen.

“Van hem leerde ik in 2013 de stiel van het bekappen”, vertelt Wout Goderis van Goderis CowCompany. “Mijn vader had Burgi leren kennen op een bijscholing in Duitsland, waarna hij hem samen met een paar andere veeartsen hier uitnodigde voor een privétraining voor een handvol Belgen. Later sprak ik hem nog in Engeland en tijdens onze studiereis in Amerika, zodat ik mijn kennis daar verder kon bijspijkeren.”

Valkuilen

Een juiste modellering leidt tot een gelijke drukverdeling op de klauw

Een juiste modellering leidt tot een gelijke drukverdeling op de klauw

Het afgelopen najaar ontmoette Wout zijn mentor opnieuw bij FarmFun in Bree. Daar had Burgi het op vraag van de ClawCare-onderzoeksgroep en KoeConsult over veel gemaakte fouten in de klauwverzorging.

“Om latere of ergere klauwproblemen te voorkomen, komt erop aan om de klauwen in balans te krijgen en de belasting gelijkmatig te verdelen. Daarom moet je volgens onderzoek een klauwhoek creëren van 52° en bedraagt de dorsale lengte idealiter 7,5 cm”, geeft de klauwverzorger graag mee.

“Dit is natuurlijk slechts theoretische kennis over de modellering. Om die op een effectieve en efficiënte manier in de praktijk te brengen, heb je ervaring nodig en moet je over het juiste materiaal beschikken. Bovendien moet dit allemaal op het juiste moment gebeuren, volgens de levensfase van de koe. Dankzij de Accutrim-software kunnen wij dit heel eenvoudig bijhouden en opvolgen voor al onze klanten.”

Overtrimming

Wie die kennis, ervaring en tools ontbreekt, doet dikwijls meer kwaad dan goed. Door aan overtrimming te doen en dus te veel hoorn weg te nemen, kun je namelijk letsels veroorzaken in plaats van die te voorkomen. Denk maar aan teennecrose door te dunne zolen, of zoolzweren door een verkeerde modellering. Daarom schakel je dus beter een gespecialiseerde klauwverzorger in, in plaats van zelf aan de slag te gaan.

Of om het opnieuw met de woorden van Burgi zelf te zeggen: “Iemand kaal scheren is makkelijk, dat kan iedereen. Maar de juiste coupe creëren, zonder te veel haar af te knippen? Da’s een ander paar mouwen…”

Meer weten? Herbekijk ons webinar over optimale klauwverzorging!

2024-01-21T14:05:43+00:00