Veearts Marc Goderis te zien als ‘Krak in het Vak’ op PlattelandsTV

VILT TeeVee zit in een nieuw jasje, met een reeks nieuwe rubrieken die worden uitgezonden tijdens Boerenstebuiten op PlattelandsTV. Zo volgt men voor het format ‘Krak in het Vak’ telkens een andere schakel uit de ruime agrovoedingssector, om het te hebben over diens rol in de voedingsketen. Waaruit bestaat je job zoal, wat is het belang daarvan en hoe word je nu een ‘krak in je vak’? Marc Goderis van Goderis CowCompany bijt als veearts de spits af.  

Passie voor de job

Vorige maand werden we gecontacteerd door een videoredacteur van VILT TeeVee, met de vraag of hij eens een veearts mocht volgen op het terrein. Iets waar Marc Goderis graag aan meewerkt, om zo een correct beeld te scheppen over zijn job en de veeteelt. Enkele weken later vonden de opnames plaats bij enkele veehouders en nog eens een paar weken later is de rubriek nu te zien op de Vlaamse themazender.

“Als trotse boerenzoon ben ik opgegroeid tussen de dieren en op mijn veertiende wist ik dan ook al dat ik voor dierenarts zou studeren”, keert Marc zo’n vijftig jaar terug in de tijd. Hij specialiseerde zich uiteindelijk tot vakdierenarts rund. “Naast het klassieke, ambulatoire werk, spits ik mij nu ook toe op bedrijfsbegeleiding. Zo streef ik er voortdurend naar om de resultaten van onze klanten op te krikken.”

Wie de actiebeelden van de vruchtbaarheidsbegeleiding bekijkt, merkt meteen dat die job niet voor iedereen is weggelegd. Als veearts zit je namelijk letterlijk onder de stront en je kunt natuurlijk op elk moment van de dag worden opgeroepen. Toch haalt Marc veel voldoening uit zijn werk, dankzij zijn positieve ingesteldheid. “Voor alles is er een oplossing, om zowel mens als dier te helpen. Mooier kan het niet zijn!”

Evoluties in de sector

“Als dierenarts zijn wij er mee verantwoordelijk voor dat er veilig voedsel op de markt komt”, vertelt hij over zijn taak binnen de agro-industrie. “Daartoe moeten we tegenover de retail kunnen aantonen dat we aan alle mogelijke lastenboeken voldoen, op het gebied van voedselveiligheid en dierenwelzijn.”

“Voor de veehouders zelf moeten we natuurlijk ook een zekere meerwaarde leveren. Dat doen wij met onze verscheidene diensten, waaronder ook rantsoenberekening, advies voor stallenbouw of -renovatie en klauwverzorging. Zo evolueren wij mee met hen en spelen we in op hun actuele noden.”

En dan nog de hamvraag: wat maakt Marc een krak in zijn vak, met 38 jaar ervaring op de teller? “Continue verbetering. Je moet altijd proberen de beste te zijn, maar je mag nooit denken dat je de beste bent!”

Het item is op zondag 20 augustus om 10.30 uur voor het eerst te zien op PlattelandsTV en wordt daarna nog verschillende keren herhaald.

Meer weten over diergeneeskunde? Contacteer Marc Goderis!

2023-08-19T12:15:23+00:00