Tref deze maatregelen wanneer de koeien op stal gaan

Net zoals u als rundveehouder preventieve maatregelen kan treffen bij de weidegang, zijn er ook acties aan te raden wanneer de koeien in het najaar weer op stal gaan. Wout Goderis lijst ze hieronder allemaal op, zodat u ze zelf makkelijk kan afvinken.

Scheren van de vacht, staarten en uiers

“Tijdens de herfstmaanden krijgen de dieren in de weide een dikkere vacht, als natuurlijke bescherming tegen de komende winterkoude. Wanneer de koeien binnen in de stal staan, hebben ze die dikke vacht echter niet nodig en doet die meer kwaad dan goed“, stelt Wout Goderis. “Zo kan de koe immers de lichaamswarmte niet meer kwijt, waardoor ze gaat zweten en de kans op luchtweginfecties stijgt. Door de vacht te scheren, kan u deze infecties dus voorkomen. Tegelijk scheer je hiermee ook de infectiedruk door schurft, luizen, schimmels en parasieten in de vacht weg. Om dezelfde, hygiënische reden doet u er bij melkvee overigens goed aan om ook de lange haren in de staarten maandelijks te scheren. Voorts kan u ook de uiers maandelijks scheren of branden, waardoor de kans op mastitis verkleint. Bovendien kan een geschoren koe haar warmte wél goed kwijt. Dit resulteert dan weer in een hogere voederopname en leidt finaal tot een hogere melk- of vleesproductie“, somt hij de vele voordelen op.

Ontwormen en vaccineren

Aanvullend op het scheren, kan u de veestapel maandelijks sproeien tegen schurft en kan u de koeien bij het binnenkomen eventueel ontwormen. “Dit is afhankelijk van het toegepaste ontwormingsprotocol in de zomer. Bij melkvee kan een tankmelkonderzoek duidelijkheid brengen over de eventuele infectiegraad van maagdarmwormen (Ostertagia) en leverbot (Fasciola hepatica); bij vleesvee gebeurt dit via een bloedstaal. Voorts kan u de dieren opnieuw laten vaccineren tegen IBR en BVD, net als vóór het uitweiden“, klinkt het.

Klauwverzorging

“Bij de overgang van de weide naar de stalvloer komen alle dieren samen te zitten. Dit is ook een ideaal moment voor een controle en behandeling van de klauwen, en dit alleen uit werkgemak”, vervolgt Wout Goderis, die zelf actief is als klauwverzorger bij Goderis CowCompany. “Zoolzweren, als gevolg van het langere rechtstaan door hittestress in de zomermaanden, komen immers nu pas tot uiting. Daarnaast kunnen we natuurlijk ook de vele andere klauwproblemen aanpakken of voorkomen, zodat de koeien dan in optimale conditie zijn om de winter door te komen op de roostervloeren. Voor wie vorig jaar ons webinar over klauwverzorging heeft gemist, herhaal ik graag nog even dat een kreupele koe een melkveebedrijf gemiddeld 67 euro per jaar kost. De rekening is gauw gemaakt: wie minimaal twee keer per jaar een klauwverzorger laat langskomen, komt veel goedkoper uit!”

Meer weten over scheertoestellen of klauwverzorging? Contacteer Wout Goderis!

2021-11-29T20:31:23+00:00