Goderis CowCompany geliefde stageplek voor studenten

Goderis CowCompany heeft een lange traditie in het ontvangen en begeleiden van studenten. Het is een belangrijk onderdeel in de bedrijfsvisie van vakdierenarts rund Marc Goderis, en dat weten ze ondertussen ook bij de universiteiten in binnen- en buitenland. Maar waarom stop je zoveel tijd in die stagiairs, terwijl je het als dierenarts al zo druk hebt? “Op die manier wil ik de schoonheid van het beroep meegeven en mijn netwerk uitbreiden. Ik leer trouwens ook bij van hen!”, stelt Marc.

De moeite waard

Hoewel hij zelf nooit stage liep in het buitenland, vindt Marc Goderis het leuk en interessant om voor internationale stagiairs als mentor te fungeren. “Dat doe ik al sinds 1992. Gemiddeld krijgen we hier zo’n vier keer per jaar een student op bezoek. Sommigen komen voor enkele dagen, anderen blijven een half jaar bij ons logeren. Ze kwamen al uit alle uithoeken van de wereld: de VS, Slovenië, Tsjechië, Slowakije, Duitsland, Frankrijk, Polen, Oostenrijk, Zwitserland, Macedonië, het Verenigd Koninkrijk … en ook België“, vertelt hij.

Als begeleider kruipt er behoorlijk wat tijd in zo’n stage. “Dat geldt overigens ook voor mijn vrouw, Mieke. Ik moet rapporten opstellen en mijn visites duren wat langer, maar zij kijkt ook voor een extra bord aan tafel en een proper bed”, zegt Marc. “Toch vinden wij dat zeker de moeite waard. Op die manier kun je immers de passie voor de stiel overbrengen en de dagelijkse praktijk laten zien aan de volgende generatie veeartsen. Bovendien breid ik mijn netwerk uit door die nieuwe mensen te leren kennen, wat van pas komt wanneer wij zelf naar het buitenland trekken. Tot slot leer ik zeker ook bij van hen. Die jongere generatie kan er een andere visie op nahouden en in het buitenland gaan ze soms anders te werk dan hier.” En de klanten? “Zij zien graag iemand van andere oorden meekomen. Ook zij zijn altijd benieuwd in hoeverre de veehouderij en de normeringen daar verschillen van de onze.”

Bijleren van specialisten

Een van die studenten is de Oostenrijkse boerenzoon Lukas Baminger (19). Deze zomer verbleef hij een maand bij de familie Goderis; drie jaar geleden kwam hij zelfs al eens voor drie maanden. Hij werkt momenteel zijn algemene landbouwstudies af, om zich daarna te gaan specialiseren als veearts. “Ik woon in Vichtenstein, op zo’n 1.000 kilometer van Leisele. Het duurt maar liefst tien uur om met de trein naar hier te reizen. Dat is echter peanuts als ik stil sta bij wat ik al van Marc en zijn zoon Wout geleerd heb, en bij alle mensen die ik tijdens mijn stage mocht ontmoeten. De reden waarom ik opnieuw voor hen koos, is dan ook simpel: als specialisten leren zij mij veel bij over de verschillende aspecten van de rundveehouderij en de ontvangst is super. Ik was trouwens getipt door onze eigen bedrijfsdierenarts, die hier destijds zelf stage liep. Niks van zijn lovende woorden was gelogen!”

Lukas Baminger: “Marc is voor mij een echt voorbeeld. Mede door hem wil ik later zelf als veearts aan de slag”

Uit het gastenboek

Bekijk hier wat sommige studenten de voorbije jaren neerschreven in ons gastenboek.

 

Zelf stage lopen bij Goderis CowCompany? Contacteer Marc Goderis!

2019-08-29T07:49:55+00:00