Diepstrooiselbox op volle vloer biedt meerdere voordelen

Bij een rundveehouder in Houtkerque (Frankrijk) was de stal voor een dertigtal melkkoeien na een kwarteeuw aan een renovatie toe. De boer contacteerde Goderis CowCompany voor ons advies en stelde daarbij vooral een hoger rendement voorop. Ondertussen zijn de nieuwe diepstrooiselboxen er al volop in gebruik.

 

Diepstrooiselbox

“Voorheen was dit een potstal op stro”, schetst Marc Goderis de beginsituatie. “Bij de omschakeling naar een 1-rijige stal, opteerde de boer aanvankelijk zelf voor ligboxen met matten. Dat hebben we hem echter afgeraden. Toen we hem uitnodigden om samen met ons enkele van onze referentieklanten in de buurt te bezoeken, was hij meteen overtuigd van de voordelen van een diepstrooiselbox op een volle vloer.”

Dubbel voordeel

“Een dergelijk staltype biedt vooral meer koecomfort”, legt Wout Goderis uit. “De volle vloer scoort beter dan een roostervloer, omdat de klauwen hierop een gelijke verdeling hebben. En de mest? Die wordt hier automatisch afgevoerd met een mestschuif. De boxen werden na de constructie gevuld met vlasleem, kalk en water. Zo’n ondergrond ligt beter dan matten. Een hoger ligcomfort betekent een hogere melkproductie, waarmee de doelstelling van de boer al behaald werd. Het voordeel is evenwel dubbel, want doordat er minder verwondingen zijn, liggen de individuele kosten per koe ook lager.”

Het voordeel is dubbel: de opbrengst is hoger en de kosten zijn lager

Amerikaanse afmetingen

Bij de constructie van een nieuwe of te renoveren stal, gaat Goderis CowCompany altijd ter plekke, voor een opvolging van nabij. “Bij dit project waakten we bijvoorbeeld over de gehanteerde afmetingen bij het plaatsen van de palen voor de ligboxen. Vooral de kopruimte per koe en de positie en grootte van de drinkbakken zijn van groot belang. Wij adviseerden hier de Amerikaanse standaarden aan te wenden, zoals we die op onze bijscholingen in Wisconsin hebben geleerd. Die zijn aan de praktijk getoetst en hebben hun nut al veelvuldig bewezen”, klinkt het nog.

Meer weten over advies bij stallenbouw of -renovatie? Contacteer Marc Goderis!

2020-07-27T20:33:31+00:00