Bij een goed bedrijfsmanagement hoort zeker ook aandacht voor de klauwgezondheid van de veestapel. Dieren die niet goed te been zijn bewegen minder, nemen minder voeder op en gaan finaal minder produceren. Daarom kun je maar beter tijdig ingrijpen in plaats van achter de feiten aan te lopen. In deze blogpost bespreken we enkele veel voorkomende klauwproblemen, hoe je die als landbouwer kan herkennen en hoe wij die behandelen.
Mortellaro
Wat?
De ziekte van Mortellaro of Italiaanse stinkpoot is een hardnekkige, infectieuze aandoening. De bacterie die Mortellaro veroorzaakt, komt voor in de mest. De belangrijkste oorzaken zijn weinig weidegang en onregelmatig bekappen.
Hoe herkennen?
Mortellaro is erg pijnlijk voor de dieren. Het kenmerkt zich door een ronde wonde, meestal daar waar de huid tussen de klauwen overgaat in hoorn. De aandoening is rood en stinkt. Ook typisch zijn de rechtopstaande haren rond de ontsteking.
Hoe behandelen?
Mortellaro is moeilijk te bestrijden. De aandoening kan worden voorkomen door de koeien meer in de weide te laten lopen of wekelijks door een voetbad te sturen. De individuele behandeling bestaat erin een zalf aan te brengen op de wonde en die vervolgens af te schermen met een verband. De zalf heeft een uitdrogend effect en hierdoor wordt de wonde kleiner.
Teennecrose
Wat?
Teennecrose kan ontstaan als gevolg van een onbehandelde tussenklauwontsteking. Die ontstaat op zijn beurt als gevolg van een wondje of beschadiging door bijvoorbeeld slechte loopvlakken. Langs een gat in de zool van de teen wordt die geïnfecteerd door bepaalde bacteriën in de stal. Het klauwweefsel wordt vernietigd en de teentop rot naar binnen weg.
Hoe herkennen?
Bij teennecrose zit er een stinkend gat in de punt aan de klauw en wordt de klauw steeds korter. Deze aandoening wordt evenwel meestal maar zichtbaar bij het bekappen.
Hoe behandelen?
Tijdens de verzorging verwijderen we alle losse en aangetaste hoorn. Het juist bekappen kan al voldoende zijn om de ontsteking verder tegen te gaan. Volstaat dit niet, dan kan een zalf soelaas bieden. Die stoot dood weefsel af en stimuleert de vorming van nieuwe huid.
Zoolzweer
Wat?
Een zoolzweer is een abces dat onder de klauw ligt en ontstaat als gevolg van een drukletsel. Dit komt voor na een langdurige, overmatige belasting van de lederhuid, de laag waar nieuwe hoorn gevormd wordt. De aandoening kan ook ontstaan na een langdurige puntbelasting, door bijvoorbeeld een steentje dat vastzit in de klauw.
Hoe herkennen?
Zoolzweren komen meestal aan de achterpoten voor, dikwijls symmetrisch in beide klauwen. Koeien met een zoolzweer zullen proberen om de klauw met de zweer zo veel mogelijk te ontlasten. Dit kun je dus herkennen aan de manier waarop ze lopen.
Hoe behandelen?
We behandelen een zoolzweer door zo veel mogelijk hoorn rond het letsel weg te nemen, waardoor de klauw minder belast wordt. Met een blokje op de andere klauw wordt het herstel bevorderd. Een preventieve bekapping, twee keer per jaar, kan zoolzweren voorkomen.
Wittelijndefect
Wat?
Wittelijndefecten zijn al dan niet ontstoken scheurtjes in de witte lijn, de verbinding tussen de zoolhoorn en de wandhoorn. Bij te veel trekkrachten op de witte lijn of bij puntbelasting kunnen scheurtjes in de klauw ontstaan. Door opstapeling van vuil kan de scheur ontsteken.
Hoe herkennen?
Bij deze aandoening is er sprake van scheiding van het weefsel tussen de zool en klauwwand. Hierdoor raakt de lederhuid geïrriteerd, waardoor abcesvorming optreedt. In een vroeg stadium is er een rode verkleuring van de witte lijnen te zien.
Hoe behandelen?
Deze ontsteking kunnen we behandelen door de beschadiging open te leggen bij het bekappen. Door een blokje op de gezonde klauw aan te brengen, kan de ontsteking genezen.
Rolklauw
Wat?
Deze aandoening ontstaat als de buigpees is afgescheurd. Dit kan gebeuren als de pees ernstig ontstoken geraakt, door bijvoorbeeld een erge zoolzweer.
Hoe herkennen?
Bij koeien met een rolklauw steekt de tip van de klauw in kwestie omhoog. Dit kun je makkelijk zelf herkennen, best in zijaanzicht.
Hoe behandelen?
Een rolklauw is te voorkomen door steeds snel te reageren wanneer je een klauwaandoening opmerkt en de genezing ervan goed op te volgen. Naast het bekappen, kan worden bekeken of het voor de koe comfortabeler is om eventueel een blokje op de andere klauw te plaatsen.
In deze video zie je hoe we enkele van deze veel voorkomende aandoeningen aanpakken.
Meer weten over klauwverzorging? Contacteer Wout Goderis!